Felelős Szálláskiadók Szövetsége

Bemutatkozás

A Felelős Szálláskiadók Szövetség (korábbi nevén: Felelős Rövid Távú Lakáskiadók Szövetsége) 2017-ben a céllal alakult, hogy egy olyan önszabályozó és érdekképviseleti szervezet legyen, amely a szektor fejlődésének segítése mellett alkalmas arra, hogy a döntéshozókkal is kapcsolatot tartson. Kiemelt céljaink közé tartozik, hogy ezt az új iparágat reálisan mutassuk be a döntéshozóknak, a sajtónak és a közvéleménynek is. Illetve, ahogy nevünk utal rá, elkötelezettek vagyunk amellett is, hogy a rövid távú lakáskiadás felelősen, a környezetével harmonikusan és hosszú távon fenntarthatóan működjön.

Kommunikáció

Közösség

Bizalom

Minősítés

Piacelemzés

Együttműködés

Míg szövetségünk a nagyobb üzemeltető cégeket fogja össze, addig velünk párhuzamosan megalakult a Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) is, aki az iparágban önállóan tevékenykedő magánszemélyeket képviseli. Fontos itt közbe vetni, hogy mint üzemeltető cégek, mi is ugyanúgy jellemzően egyéni befektetők ingatlanjait kezeljük, akik minket bíztak meg azzal, hogy a kiadással járó napi terheket levegyük a vállukról, illetve azt a lehetőség szerint magasabb szinten lássuk el, mint amire ők esetleg egyénileg képesek lennének. A két szervezet fókuszában tehát nagy átfedések vannak és igazán a szervezeti formában különülünk el (szövetség csak cégeket, míg egyesület csak magánszemélyeket foghat össze). Ennek megfelelően együttműködési megállapodás is van köztünk és mind ketten képviseljük a másik szervezetet például a döntéshozókkal való tárgyalások során. Együttesen nagyjából a budapesti rövid távú piacon stabilan kiadott lakásoknak közel a felét képviseljük.

Rögtön megalakulásunk után egy hosszabb tárgyalássorozatunk volt a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, ahol a vizes világbajnokság szálláshely gondjainak enyhítésén túl egyeztettünk arról is, hogy milyen módon lehet a szektor anomáliáit kezelni és annak általános minőségét emelni. Erre átnyújtottunk egy javaslatcsomagot is. Ennek több eleme meg is valósult (NTAK, a különféle szállásformák jobb elkülönítése), de nagyon sok olyan eleme még nem, aminek szintén fontos hatása lehetne arra, hogy ez a szegmens úgy tudjon működni, hogy az ne jelentsen plusz terheket a környezetére. Ez a szabályozás nyugati példákból kiindulva igazán eredményesen helyi szinteken szokott megvalósulni és kevésbé a központi kormányzatok által. Így a helyi szinteken megjelent új, akár a korábbiaknál kezdeményezőbben fellépő szereplőkkel együttműködve reményeink szerint olyan szabályozás születik, amely egyszerre fogja a leghatékonyabban szolgálni az érintetteket és a szélesebb gazdasági-társadalmi közeget.

Hírek & sajtómegjelenések